U Subotici je, nakon dva dana takmičenja, završen 13. Memorijalni rvački turnir „Refik Memišević Brale“, koji nosi ime po velikom šampionu naše zemlje. Ove godine uz rvače iz Srbije stigi su gosti iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Švedske, Finske i Sjedinjenih Američkih Država.

Na svečanom otvaranju Damir Šabić, predsednik Rvačkog kluba Spartak, pozdravio je sve prisutne, poželeo im sreću, te podsetio da Subotica ima sjajnu istoriju ovog sporta. Memorijal je svečano otvorio Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice, zadužen za sport i omladinu. On je, tom prilikom, istakao da Subotica čuva sećanje na svoje najbolje sportiste, te da je rvanje jedan od najtrofejnijih sportova sa nizom vanserijskih rvača, poput Boška Marinka, Sretena Damnjanovića, Momira Petkovića, Refika Memiševića, a sada, naravno, i aktuelnog olimpijskog pobednika Davora Štefaneka.

Delegacija organizatora i učesnika, uz familiju Memišević, obišla je tradicionalno i grobno mesto pokojnog Refika Memiševića. Prvog dana najviše razloga za slavlje imali su gosti iz Mađarske, koji su osvojili dve zlatne medalje, Atila Tošmagi je pobedio u kategoriji do 60 kg, a Artur Vegh u kategoriji do 92 kg. Srbija je osvojila jednu medalju, zaslužio ju je Žolt Zondi, koji je u finalu do 45 kg poražen od Amerikanca Džejmska Rubina. 

Drugog dana takmičenja viđene su zanimljivije borbe u kojima su reprezentativci Srbije bili uspešni. Nakon jedne srebrne medalje osvojene prvog dana, rvači Srbije su drugi dan uspeli da osvoje još trri medalje od kojih jednu zlatnu i dve bronzane. Najsjajnijim odličjem okitio se Mario Vuković, koji je kroz četiri dobre borbe stigao do zlata, dok su dve bronze pripale Aleksi Ilić i Veljku Petrakoviću.

Posebno treba istaći pobednika u kategoriji do 110 kg u kojoj je rvao i pokojini Memišević. Među gosrostasima najbolji je bio Albin Marcel iz Češke, kome je pehar uručila Ljiljana Memišević, supruga pokojnog Refika.

Trener reprezentacije Srbije, Batrić Karadžić bio je zadovoljan učinkom rvača Srbije – Prvi dan je bio malo lošiji, momci koji su rvali su ulazno godište u kadete, međutim drugi dan smo imali jaču ekipu i urađen je pravi posao. Mario Vuković je imao izuzetne četiri borbe sa predstavnicima Finske, Rumunije, Slovenije i Poljske, a uz to imamo i dva treća i jedno peto mesto, što je pun pogodak. Memorijal je bio izuzetno jak, nije bio mnogo masovan, ali je bilo kvalitetnih mečeva. Ovde je bilo momaka koji su stigli nedavno sa Prvenstva Evrope, i to sa medaljama, a ovde ih nisu osvojili. Vuković je bio junak Srbije danas, a nadam se da će biti i u narednom sezonama. 

Rezultati prvog dana: 

  • 45 kg: Rubino James (SAD), Žolt Zondi (Srbija), 
  • 51 kg: Bogdan Pop (Rumunija), Anton Adrian Daniel (Rumunija), 
  • 60 kg: Atila Tošmagi (Mađarska), Kasper Kuhanen (Finska), Luka Gumilar (Slovenija), Maksimilijan Kužnai (Poljska), 
  • 71 kg: Vasile Cojok (Rumunija), Kristofer Klanji (Mađarske), Simon Borkenagen (Švedska), Ahola Jimi (Finska), 
  • 92 kg: Artur Vegh (Mađarska), Aleksandar Platek (Poljska), Emil Osmanagić (Hrvatska). 

Rezultati 2 dana:  

  • 48 kg: Ruben Florin (Rumunija), Arps Caden (SAD),
  • 55 kg: Niklas Olen (Švedska), Maksvel Stoica (Rumunija), Gregor Kvankel (Poljska), Bogadan Pop (Rumunija),
  • 65 kg: Đula Horvat (Mađarska), Luka Malobabić (Hrvatska), Alin Dosfetei (Rumunija); Aleksa Ilić (Srbija),
  • 80 kg: Mario Vuković (Srbija), Andre Barbul (Rumunija), Ondej Havelk (Češka), Klemen Podgorelec (Slovenija),
  • 110 kg: Albin Marcel (Češka), Tomaš Vavarzinski (Poljska), Veljko Petraković (Srbija).

Rang lista reprezentacija:

1. Rumunija 175, 2. Poljska 110, 3. Srbija 107, 4. Mađarska 105, 5. Sjedinjene Američke Države 57, 6. Hrvatska 55, 7. Švedska 50, 8. Češka 40, 9.  Finska 35, 10. Slovenija 30.