Rvački klub Spartak je u subotu 7. maja, organizovao 16. Memorijalni turnir „Refik Memišević Brale“ u rvanju-grčko rimskim stilom. Takmičenje je okupilo učesnike u kategoriji do 17 godina a po prvi put takmičile su se i devojke.

Svečano otvaranje održano je pre finalnih borbi. Tom prilikom je Sreten Damnjanović podvukao da je RK Spartak jedan od najboljih klubova, ne samo što se tiče rvanja, nego u svim sportovima sa 37 olimpijskih, svetskih i evropskih medalja. – Tim medaljama doprineo je i Refik Memišević, prvak sveta u kategoriji preko 110 kg, u kategoriji u kojoj je nadvisio i rivale koji su bili teški i po 170 kg. On je naš olimpijac, osvojio je velike medalje, srebro na Olimpijadi u Los Anđelesu, bio je prvak sveta, dva puta svetski vicešampion.

Davor Štefanek je istakao da je ovo najjači turnir u rvanju u Srbiji, što se kadeta tiče: – Ovo je nešto najmanje što je legendarni Brale zaslužio, ovo je način da mu se odužimo, jer je uradio mnogo za srpsko i jugoslovensko rvanje, pre svega za Spartak. Bio je dobar čovek, sudija, roditelj i jedan od mojih uzora uz Sretu (Sretena Damnjanovića). Svi koji dolaze na ovaj turnir moraju da znaju da se on održava u čast jednog velikana, na strunjači i van nje.

Šesnaesto izdanje Memorijalnog turnira „Refik Memišević Brale“ svečano je otvorio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice. – Ovaj izuzetni sportski događaj već šesnaest godina čuva uspomenu na našeg sugrađanina Refika Memiševića Braleta i njegovu sportsku slavu koju je stekao tokom svog života. Bio je šampion svog kluba, grada i svoje zemlje. Bio je ljudska i sportska veličina i kroz ovaj turnir mi čuvamo uspomenu na njega i sve sportske vrednosti koje su ga krasile. Na žalost iz objektivnih razloga, što zbog korone, što zbog političke nestabilnosti u Evropi i raznih svetskih kriza, nisu uspeli da dođu takmičari u većem broju – kazao je gradonačelnik, pohvalio je to što na Memorijalu prvi put učestvjuju u devojčice, te je svečano otvorio Memorijal „Refik Memišević Brale“.

Na turniru su slavili rvači Srbije u obe selekcije. a za najbolje pojedince izabrani su Jovan Miolski i Maša Perović, njima je pehare uručio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, dok je trofej u kategoriji +110 kg, u kojoj se takmičio i pokojni Memišević, Arpadu Lakatošu, mađarskom reprezentativcu, uručila Sanja Svilar, ćerka Refika Memiševića. Priznanja su uručivali i Davor Štefank i Damir Mikec, predsednik i potpredsednik Sportskog saveza Srbije, naši osvajači medalja sa olimpijskih igara, Nataša Aleksić, članica Gradskog veća Subotice, Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice, Sreten Damnjanović, legenda našeg rvanja, Zoltan Balint, direktor Rvačke akademije u Kanjiži, Šefik Memišević, brat Refika Memiševića, te delegat takmičenja.

U konkurenciji dečaka, među ekipama, najbolja je bila Srbija sa ukupno 225 bodova, ispred Mađarske sa 160 i Hrvatske sa 99 bodova.

Rezultati – dečaci:

45 kg: Laslo Mozes (Mađarska), Srećko Malbaša (Srbija), Roland Varga (Srbija),
48 kg: Daniel Ozveđ (Srbija),
51 kg: Tin Turković (Hrvatska), Lazar Dedić (Srbija), Milan Vasić (Srbija),
55 kg: Botond Dojč (Mađarska), Miloš Vuksanović (Srbija), Alvin Crnojević (Hrvatska),
60 kg: Dejan Berkec (Srbija), Herman Žemberi (Mađarska), Rajmond Paroci (Srbija),
65 kg: Jovan Miolski (Srbija), Zalan Pek (Srbija), Simo Jovišić (Srbija),
71 kg: Antal Vamoš (Srbija), Dominik Cucor (Mađarska), Ognjen Jakovljević (Srbija),
80 kg: Branko Đukuć (Srbija), Marton Šeuring (Mađarska), Marin Zovko (Hrvatska), Dušan Stokić (Srbija),
92 kg: Aleksej Maharica (Mađarska), Filip Tričković (Srbija), Danijel Silađi (Mađarska), Boris Petrov (Srbija),
110 kg: Arpad Lakatoš (Mađarska), Marko Supić (Srbija), Milan Vukobratović (Srbija).
U konkurenciji devojčica, prvo mesto u ekipnom plasmanu zauzela je Srbija sa 70 bodova, ispred Mađarske sa 40 i Hrvatske sa 33 boda.

Rezultati – devojke:

43 kg: Ana Koblo (Mađarska),
57 kg: Jana Petrović (Srbija), Milica Sekulović (Srbija), Petra Lacko (Mađarska),
65 kg: Maša Perović (Srbija), Anđela Cvetković (Srbija), Evelin Ujhelji (Srbija),
73 kg: Veronika Vilk (Hrvatska), Emilija Jakovljević (Srbija), Mina Milosavljeviuć (Srbija).