ISTORIJAT I OSVAJAČI MEDALJA

Osvajači najznačajnijih trofeja

U bogatoj istoriji subotičkog sporta rvači su zabeležili najzapaženije rezultate. Za proteklih 40 godina, iz ovog grada potekli su nosioci zlatne olimpijske medalje, evropski i svetski prvak, a nisu izostale ni brojne pobede na prvenstvima Balkana i Mediteranskim igrama. Rvači Spartaka su 20 puta bili ekipni prvaci države, a pojedinačne šampionske titule gotovo da se i ne mogu izbrojati. Takmičari Spartaka osvojili su preko 40 olimpijskih, svetskih i evropskih medalja.

Prvi uspesi

Ekipa Spartaka na međunarodnim mečevima postiže zavidne rezultate. Hroničari su zabeležili i susret sa ekipom CSFRJ iz Temišvara: Spartak je pobedio sa 5:3. Bilo je to 1947. godine. Jula 1948. u Zagrebu održan je šampionat Balkana i srednje Evrope u rvanju grčko-rimskim stilom, na kome je učestvovalo šest zemalja. U reprezentaciji Jugoslavije te su godine nastupali Subotičani Gion, Čuzdi i Kiš. Takozvano „prvo zlatno doba”, od 1946. godine do 1953. godine, donelo je Subotičanima pet pobeda na ekipnim prvenstvima države, a osvojene su i 23 medalje na pojedinačnim šampionatima države. Čak 10 članova kluba bilo je uvršteno u reprezentaciju. Najbolji rvači bili su: Levai, Vetro, Berenji, Torma I i Torma II, Gion, Monastirski, Čuzdi, Bart, Rapić, A. Fišer, F. Fišer, Vujović, Verešbaranji, Šimoković, Kiš, A Bartuš, Peić, Keler, Kasa, Salma, Vig, J. Markuš, Frank, Ostrogonac, Eke, J. Bajer i L. Bajer, Antal, Barkanji, Balog, Grifatong, Pamer, Halgato, Đantar, Đ. Korhec i Čik.
Smrću Monastirskog, 1953. godine, rvački sport u Subotici pretrpeo je veliki gubitak. Kriza, medutim, ne traje dugo. Na inicijativu Milana Ercegana, 1955. godine se u Subotici osniva prva škola rvanja u Jugoslaviji. Radom škole uspešno je rukovodio Andrija Berenji. Do 1962. godine generacija mladih rvača, koje je Berenji odnegovao, uspela je da izbije u sam vrh domaćeg rvačkog sporta. Nagrada za brojne lepe uspehe bio je odlazak na međunarodno rvačko nadmetanje „olimpijskih nada” u Rumuniji. Boje Jugoslavije branili su tada, isključivo, subotički rvači.
U veoma uspešnom razdoblju od 1957. do 1965. godine, dresove juniorske reprezentacije nosili su subotički rvači: Marko Vidaković, Deže Varga, Šandor Kovač, Mikloš Nemedi, Antal Bartuš, Ištvan Terečik, Zdravko Tanasić, Petar Brešćanski, Mihalj Kečkeš, Laslo Prokec, Jožef Mikloš, Karlo Čović, Sreten Damjanović, Jožef Kalmar, Petar Nimčević, Ištvan Rafai, Franjo Balažević, Ivan Milanković i Jožef Roka. Ovaj sastav je, ponovo, posle više od 10 godina, osvojio titulu prvaka države 1963. godine. To je, zatim, ponovio još tri puta – 1966, 1967. i 1968. godine.

U svetskom vrhu

Boško Marinko

U svetski vrh prvi se uvrstio Boško Marinko. Prvo je sa Evropskog prvenstva 1966. godine doneo srebrnu medalju, a tri godine kasnije postigao je još veći uspeh: osvaja naslov evropskokg prvaka. Iste godine bio je peti na Svetskom prvenstvu, a godinu dana kasnije donosi još dve medalje: srebrnu sa Evropskog, a bronzanu sa Svetskog prvenstva. Najveće uspehe postigao je u kategoriji do 52 kilograma.

 

 

 

Sreten Damjanović

Uporedo s Marinkom kao as stasava i – Sreten Damjanović. On 1969. osvaja titulu evropskog prvaka, a 1970. godine beleži dva uspeha: drugo mesto na Evropskom i četvrto na Svetskom prvenstvu. Već 1971. godine stiče i titulu svetskog prvaka u Sofiji. Prvu titulu svetskog prvaka u dresu Spartaka osvojio je Refik Memišević – 10 godina kasnije.

 

 

 

 

Karlo Čović

Treći Subotičanin koji je dostigao svetsku slavu bio je Karlo Čović. Za njega je najuspešnija bila 1969. godina, nakon dugogodišnjeg upornog rada osvaja srebrnu medalju na prvenstvu Evrope.
Odlazak nekolicine vrhunskih sportista krajem šezdesetih ostavio je neželjene posledice: ime Spartaka više godina nije se pominjalo na listi ekipa koje učestvuju na državnim prvenstvima. Za to vreme odnegovana je nova generacija talentovanih rvača. Tako Bela Mađar 1972. godine postaje državni prvak, a godinu dana kasnije Mihalj Kiš donosi zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva železničara u Lajpcigu. Zoltan Vahtler na istom šampionatu dobija bronzanu medalju. Ni 1974. godina nije prošla bez medalja: Dušan Jakob pobeđuje na Balkanskom šampionatu, a Mihalj Kiš donosi bronzanu medalju. Naredne godine Subotičani donose tri medalje sa pojedinačnog prvenstva Jugoslavije u Zagrebu: Bela Mađar, Sreten Damjanović i Momir Petković stajali su na pobedničkom postolju.

Polovinom 1975. dvojica učenika Stevana Giona – Sreten Damjanović i Momir Petković – donose zlatne medalje sa Mediteranskih igara, dok Karolju Danjiju pripada srebro.

 

Izuzetni asovi

Momir Petković

U žižu interesovanja publike naglo izbija Momir Petković, koji se bori u kategoriji od 82 kilograma. Protivnici ga se boje, jer je praktično nepredvidiv. U februaru 1976. pobeđuje u Budimpešti, a zatim na memorijalnom turniru Nikole Petrova u Bugarskoj. Te godine nema premca ni na jednom domaćem saveznom takmičenju. Evropsko prvenstvo „preskače”, ali odlazi na Olimpijadu u Montreal, gde niže pobedu za pobedom. Svoje uspehe kruniše pobedom nad sovjetskim rvačem Čeboksarjevim, izvojevavši tako zlatnu olimpijsku medalju. Subotičani su ga dočekali razdragani i veseli. Hiljade njegovih sugrađana priredilo mu je veliko slavlje na Stadionu malih sportova. Kasnije, na svetskim prvenstvima osvaja tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Među njegovim trofejima su i medalje sa svih značajnih svetskih turnira. Međunarodnu karijeru započeo je kao junior sa dve srebrne medalje osvojene na Prvenstvu Evrope, ali se sa seniorskih evropskih šampionata vraćao – praznih ruku! Kao da ga na tim takmičenjima – sreća nije htela.

 

 

Refik Memišević

Refik Memišević postiže svoje prve značajne uspehe na međunarodnom planu 1976: u Skoplju, na Balkanskom šampionatu Memišević osvaja zlatnu medalju. Naredne godine njegovo ime upoznaje već ceo svet, pošto dobija srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Geteborgu, u kategoriji od 100 kilograma. Godinu dana kasnije vraća se sa prvenstva sveta iz Meksika s bronzanom medaljom. Nastaju, onda, godine „muka”, jer mora da pređe u kategoriju iznad stotinu kilograma. Zahvaljujući spretnosti i brzini, 1981. godine u Oslu, na opšte iznenađenje, uspeva da savlada protivnika težeg za 30-40 kilograma i da osvoji Prvenstvo sveta. Sa tog šampionata Momir Petković i Karolj Kasap donose srebrnu i bronzanu medalju. Grad ih dočekuje oduševljeno: dvadeset hiljada navijača okupilo se na Gradskom stadionu.. . Memišević ubrzo dokazuje da ta titula prvaka sveta nije bila slučajna: već 1982. sa Svetskog prvenstva donosi – srebrnu medalju.

 

Pored pomenute trojke, Subotica se može pohvaliti i nizom drugih vrlo dobrih rvača. Zahvaljujući novim telentima, Spartak se ponovo upisuje među prvake Jugoslavije – čak pet puta uzastopno. Klub, zaista, nije imao premca u zemlji. To pokazuju i rezultati na pojedinačnom šampionatu, održanom u Sarajevu 1980. godine: tada je od mogućih 10 šampionskih titula sedam pripalo Subotičanima – Vahtleru, Jakobu, Kopasu, Damjanoviću, Kasapu, Petkoviću i Memiševiću.
U tom za subotičko rvanje najuspešnijem periodu od 1977. do 1982. godine, čak 34 Spartakova borca oblači dres reprezentativaca. To su: Zoltan Vahtler, Boško Marinko, Bela Mađar, Stevan Gabor, Laslo Husar, Mihalj Kiš, Zoltan Ciger, Karolj Danji, Ištvan Rafai, Petar Nimčević, Antun Patarčić, Ištvan Terečik, Jožef Baka, Laslo Hajdu, Laslo Horvat, Stevan Petrović, Đerđ Danji, Josip Vidaković, Momir Petković, Sreten Damjanović, Refik Memišević, Karolj Kasap, Dušan Jakob, Laslo Kormoš, Rudolf Bičkei, Zoran Popović, Tibor Husar, Peter Tot, Karolj Kasap, Naser Zivina, Šukrija živina, Branislav Vidović, Rudolf Trukli i Zoltan Balaž.

 

 

Davor Štefanek

Subotičko rvanje je posle petnaest godina posta na velikim takmičenjima dobilo novog šampiona. Davor Štefanek je postao najtrofeniji rvač Spartaka sa čak 9 osvojenih seniorskih medalja na velikim takmičenjima, čemu možemo dodatii zlatnu i srebrnu medalju sa svetskih juniorskih prvenstava (2004. i 2005 godine). Štefanek je prvu seniorsku medalju osvojio 2004 godine i to srebrnu na Evropskom prvenstvu u Švedskoj  Četiri godine kasnije 2008 godine, bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Finskoj. Usledila je nova bronzana medalja na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2012 godine. Dominacija rvača iz Subotice započela je 2014 godine nakon koje je svake godine osvajao neku od medalja na velikim takmičenjima. 2014 godine Davor je prešao u kategoriju do 66 kilograma i na Svetskom prvenstvu u Taškentu osvojio zlatnu medalju. Sledeće godine u Las Vegasu takođe na Svetskom prvenstvu zadovoljio se bronzanom medaljom. Na Evropskom prvenstvu koje je održano u Letoniji 2016 godine osvojio je srebrnu medalju. Usledio je vrhunac karijere osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Rio de Žaneiru 2016 godine. Godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu u Novom sadu okitio se srebrnom medaljom da bi 2018 godine na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvojio srebrnu medalju. Pandemija virusa COVID 19 privremeno ga je sprečila da nastavi sa osvajanjem medalja, pošto je otkazana Olimpijada u Tokiju.  

 

 

Aleksandar Maksimović

Medalje za Spartak osvajao i Aleksandar Maksimović i to 2017. godine na Evropskom prvenstvu u Novom sadu u kategoriji do 71 kg. Nova nada subotičkog kluba je Nađ Sebastijan koji je 2019 godine u Novom Sadu osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu rvača do 23 godine.

 

 

 

 

Liga šampiona

Spartak je u posleratnom razdoblju 15 puta bio ekipni prvak Jugoslavije: 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1963, 1966, 1968, 1977, 1978, 1979, 1980/81. i 1981/82. godine.
Tokom sedamdesetih godina je i u ovoj disciplini bilo u modi organizovanje – Kupa evropskih kupova. Spartak je, kao prvak Jugoslavije, dva puta učestvovao u ovom takmičenju – 1977. i 1978. Ekipa Spartaka je 1978. dospela do finala i osvojila četvrto mesto iza Sovjeta, Poljaka i Mađara.
Od 1961. godine, otkad se u našem gradu sačinjava ranglista najboljih sportista godine, u samom vrhu te liste takmičara, u grupi seniora, čak 11 puta bio je neko od rvača: 1963. to je bio Stipan Dora, 1965, 1966, 1967. i 1970. Boško Marinko, 1968. i 1969. Sreten Damjanović, 1976. i 1978. Momir Petković, 1977. i 1981. Refik Memišević. Osim tih proglašavanja rvača za sportistu godine, Spartakov klub za tešku atletiku (dizanje tegova i rvanje) dobio je 1976. godine priznanje – „Najaktivniji sportski kolektiv”. Četiri godine kasnije, rvački klub ponovo je dobio isto priznanje.
Učešće na Olimpijadi, svakako, predstavlja izuzetno priznanje za sve vrhunske sportiste. To visoko priznanje pripalo je više puta rvačima iz Subotice: Beli Tormi i Beli Čuzdiju 1952. (Helsinki), Stipanu Dori (Rim 1960), Bošku Marinku, Sretenu Damjanoviću i Karlu Čoviću (Meksiko Siti 1968. i Minhen 1972), Momiru Petkoviću (Montreal 1976) i Karolju Kasapu i Refiku Memiševiću (Moskva 1980).
Jugoslovenski rvači postigli su veoma visoke plasmane na XXIII olimpijskim igrama u Los Anđelesu, a među njima nalazi se i Refik Memišević, učesnik u kategoriji preko sto kilograma.
On je osvojio treće mesto i pripala mu je bronzana medalja. Kasnije je, doping kontrolom, ustanovljeno, da je Tomas Johanson (Švedska), uzimao nedozvoljena stimulativna sredstva i oduzeta mu je srebrna medalja
Odlukom zvaničnog sudijskog žirija srebrna medalja automatski je pripala Refiku Memiševiću.
Karolj Kasap zauzeo je peto, a Momir Petković četvrto mesto na 23. olimpijadi, održanoj 1984. godine, u Los Andelesu (SAD).

 

Rezultati:

RVAČKI KLUB „SPARTAK“

Rvački klub „Spartak“ je najtrofejniji klub u Subotici. Ekipni prvaci države su bili 20 puta. Takmičari Spartaka su osvojili preko 40 evropskih, svetskih i olimpijskih medalja.

 

BOŠKO MARINKO

 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Evropsko prvenstvo – ZLATO
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA

SRETEN DAMNJANOVIĆ

 • Svetsko prvenstvo – SREBRO
 • Evropsko prvenstvo – ZLATO
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – ZLATO
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – SREBRO

MOMIR PETKOVIĆ

 • Olimpijske igre – ZLATO
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko prvenstvo – SREBRO

ČOVIĆ KARLO

 • Evropsko prvenstvo – SREBRO

 

REFIK MEMIŠEVIĆ

 • Svetsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – ZLATO
 • Svetsko prvenstvo – SREBRO
 • Olimpijske igre – SREBRO

KAROLJ KASAP

 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA

SENAD RIZVANOVIĆ

 • Evropsko prvenstvo – ZLATO

DAVOR ŠTEFANEK

 • Svetsko juniorsko prvenstvo – SREBRO
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko juniorsko prventvo – ZLATO
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Svetsko prvenstvo – ZLATO
 • Svetsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Olimpijske igre – ZLATO
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Svetsko Prvenstvo – SREBRO

ALEKSANDAR MAKSIMOVIĆ

 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA
 • Evropsko prvenstvo – SREBRO
 • Evropsko prvenstvo – BRONZA

NAĐ SEBASTIJAN

 • Evropsko prvensto U23 – SREBRO